OKJ järnvägs samling 

Nyheter från år 2005

Aktuella nyheter finner du här.


2005-11-08
Pricken över "i" på vagn 11

Nyrenoverade vagn 11 har fått sitt nu blivit märkt med sitt inventarienummer på rambalken. I stort sett alla vagnar i OKJs samling är förvisso märkta, men vagn 11 fick sitt nummer i historiskt typsnitt avsett för SJs godsvagnar. Alla nyrenoverade vagnar kommer i fortsättningen att märkas på liknande sätt. Dock kommer bansignatur och liknande märkning endast sättas på de vagnar som är av trafikbanekaraktär.
 

 


Vagn 11 har fått sitt inventarienummer på rambalken.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén
 


2005-10-15
Fd lok till OKJ


Motorn, som är i förhållandevis gott skick, ska provstartas under hösten.
[Klicka på bilden för fler bilder.]
Foto © Olov Kalderén
 
 

OKJ köpte under hösten motorn till ett Jenbach Pony-lok. Med motorn följde även en liten bit av lokets ram, vilket gör att man kan kalla alltihop för ett före detta lok. Loket levererades nytt 1961 till Idkebergets Gruf AB från den österrikiske tillverkaren. Motorn har efter sin karriär som drivkraft i loket använts för andra ändamål - samt stått och bidat sitt öde hos ett par olika motorsamlare.

Om någon är intresserad av att köpa motorn så är den till salu. Skulle inte någon köpare uppenbara sig så finns ju alltid möjligheten att återuppbygga loket igen - det som krävs är en ny ram och en växellåda. Det senare är ett problem som just nu studeras. Många andra delar till Pony-lok finns redan i OKJs förråd.

Läs mer om motorn här!
 


2005-09-10
OKJ på Järnvägsmuseum
OKJ har varit spårinnehavare på Järnvägsmuseum i Gävle. Museet behövde låna några spårspann till Järnvägsmuseets Dag den 10 september i år. Eftersom OKJ har spårspann lediga i väntan på eget spårbygge kunde ett lån ordnas. Spårspannen härstammar från den tyska Heeresfeldbahn, det vill säga de tyska krigsjärnvägarna under första världskriget. Efter kriget köptes en del spår tillsammans med lok och vagnar av Emsfors Papperbruk och användes av dem fram till 1980-talet.
Ohs Bruks Järnväg
trafikerade spåret under Järnvägsmuseets Dag med ett av sina Simplex diesellok (Gyttorp nr 11) och ett par tippvagnar.

Läs mer om Järnvägsmuseets Dag här!

 

 


OKJs tillfälliga spåranläggning på Järnvägsmuseum.
[Klicka på bilden flera bilder.]
Foto © Olov Kalderén
 


2005-08-22
Vagn 15 är klar


Renoveringen av vagn 15 är slutförd.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén
 
 
Vagn 15 fick äntligen sitt flak sistlidna helg. Därmed är projektet att renovera två småvagnar som påbörjades för snart ett år sedan avslutat.

Läs mer om renoveringen av vagn 15 här!
 


2005-08-15
"Roll out" för vagn 16

Vagn 16 och systervagnen 17 skulle bli sommarens renoveringsobjekt, men arbetet med vagnarna har fått stå tillbaka för andra prioriteringar. Nu har i alla fall vagn 16 till slut fått lagren renoverade så att de sedan tidigare renoverade hjulaxlarna kunde monteras. Likaså kopplen har moterats så att vagnen nu kan användas, även om den planerade överbyggnaden ännu återstår.
 

 

Vagn 16 har nu monterats ihop så att den kan rulla på egna hjul.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén
 


2005-08-01
"Roll out" för vagn 15


Antalet vagnar på OKJs testspår har utökats med ännu en - vagn 15.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén
 
 
Vagn 15 kunde efter en del väntan på delar äntligen monteras ihop och sättas på spår i mitten på juli. Nu återstår bara flaket så är vagnen klar.

Läs mer om renoveringen av vagn 15 här!
 


2005-08-01
OKJ är en järnväg

I takt med att fler och fler vagnar anlänt till OKJs filialverkstad i Dalarna och det därmed uppkomna behovet av provkörningsmöjligheter har testspåret förlängts till att nu kunna räknas som en - väldigt kort, men dock - järnväg.

I dagsläget är järnvägen 20 meter lång. Banan innehåller ännu inga sidospår, vilket försvårar vagnväxlingen, men utbyggnad i form av såväl skjutbord, vändskiva och växel är under övervägande.
 

 


OKJs testspår har utökats till en sådan längd att jag vågar kalla det järnväg!
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén
 


2005-05-25
Vagn 16 och 17 blir
sommarens renoveringsobjekt


Vagn 16 och 17 är sedan tidigare blästrade och grundmålade .
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén
  I OKJs plan för renovering av småvagnar har underredena till tralla nr 16 och 17 transporterats till OKJs filialverkstad i Dalarna. Ramarna och hjulen är sedan tidigare blästrade och delvis målade, varför det här blir fråga om lagerrenovering, ihopmontering och slutmålning samt påbyggnad av flak. Vagnarna kommer att få flak samtidigt som vagn 15, men till skillnad från den senare kommer vagn 16 och 17 även att få fasta gavellämmar.
Vagn 16 och 17 kommer i första hand vara avsedda för vedtransporter.
 

2005-04-12
"Roll out" för vagn 11

Resultat av vinterns renoveringsprojekt börjar nu synas. Decauvillevagnen har fått sällskap på testspåret i och med att vagn 11 nu har monterats ihop. På vagn 11 återstår endast mindre arbeten medan decauvillevagnen ännu väntar på på sin överbyggnad.
I måleriverkstaden väntar fortfarande vagn 15, men innan den kan plockas fram måste nog spårsituationen ses över, eftersom någon mer vagn inte får plats på det 5 meter långa testspåret.

Läs mer om renoveringen av vagn 11 här!

 


Decauvillevagnen har fått sällskap på sitt spår.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén


2005-01-02
Två småvagnar renoveras


Två nyblästrade tippvagnsramar med tillhörande hjulaxlar.
[Klicka på bilden för mer information.]
Foto © Olov Kalderén

  Två av OKJs småvagnar, underredet till tippvagn nr 11 och tralla nr 15, lämnades in för blästring under senhösten 2004. De bägge vagnarna kunde hämtas nyblästrade och grundmålade strax efter jul. Nu har vagnarna transporterats till OKJs filialverkstad i Dalarna där slutmålning och montering har påbörjats. Se vidare under Projekt.


Äldre nyheter finner du här.


Copyright: Olov Kalderén, 2005.