OKJ järnvägs samling 

Nyheter från år 2006

Aktuella nyheter finner du här.


2006-10-22
Vagnar från Hällsjögruvan bärgade


Tippvagn på väg till OKJ efter 40 års väntan i skogen.
[Klicka på bilden för att läsa mer.]
Foto © Olov Kalderén

 

I hällande regn samlades inte mindre än fyra olika järnvägssamlare vid Hällsjögruvan i Dalarna för att rädda den kvarvarande järnvägsmaterielen där.

Läs mera här >> 


2006-09-20
Tippvagnsrenoveringen klar


OKJs senaste vagnrenoveringsprojekt är klart.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén

 

Med nyrenoverade hjulaxlar tillverkade av Spoorijzer i Holland och nymålad i OKJs standardiserade ljust gråblå färg pryder nu tippvagnen sin plats i samlingen.
 


2006-08-22
Ytterligare en tippvagn renoveras


OKJs senaste vagnrenoveringsprojekt är denna tippvagn från ett tegelbruk i Västmanland.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén

 

Under sommaren har ytterligare en tippvagn hämtats från sin fyndplats. Det är en vagn som OKJ erhåll för ett par år sedan och som nu transporterats hem - via DYAB, blästringsfirman. Vagnen anlände till filialverkstaden i mitten av augusti i grundmålat skick och nu återstår slutmålning i OKJs standardiserade ljust gråblå färg samt montering av renoverade lager och hjulaxlar.
 


2006-08-01
Nyförvärv vid OKJ


OKJs nya vagnar är av två modeller, dels ändamålsbyggda vedvagnar, dels till vedvagnar ombygda tippvagnsunderreden. I bakgrunden ligger delar till OKJs nya lokstall.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén

 

OKJ köpte under våren tillsammans med NGJ den kvarvarande vedbanan i det nedlagda tegelbruket i Sillbo, Huddunge.
Se NGJs hemsida!
OKJs andel blev 9 vagnar av 2 olika modeller, ett par vändskivor, 2 snäva växlar och några spårspann.
Materielen transporterades i mitten på juni till OKJs filial i Dalarna.

I början av sommaren anlände även ett demonterat lokstall till Dalarna. Byggnaden, som består av sektioner av korrugerad plåt, har tidigare tjänat som lokstall och det är även målsättningen vid OKJ. En mindre del av lokstallet kommer att monteras upp på arrenderad mark i väntan på slutgiltig placering.
 


2006-01-30
OKJ utvidgar spårsystemet


En kastskiva är en sorts flyttbar vändskiva för överföring av vagnar till tillfälliga spår som ligger i vinkel till huvudspåret. OKJ har renoverat en sådan under vintern och den provades under januari 2006 med hjälp av vagn 16.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén

 

OKJs verkstadsspår i dalarna har utvidgats något i samband med att en så kallad kastskiva, en flyttbar vändskiva, har tagits i drift. Med hjälp av kastskivan har ett ca 5 meter långt spår anslutits till det befintliga spåret. Tack vare detta spår kan nu vagnarnas inbördes ordning på verkstadsspåret ändras - en växlingsmöjlighet har skapats.

Det skjutbord som i nästa steg ska öka spårkapaciteten är nu färdigmålat och avvaktar tjänligare väder för slutmontering och spårläggning.
 


2006-01-09
Lyckad provkörning av JW8-motorn


Motorn med snurrande svänghjul under provkörningen.
[Klicka på bilden för mer information.]
Foto © Olov Kalderén

 

Den JW8-motor som OKJ förvärvade under hösten 2005 hade inte gått på säkert 20 år. Vid en kontroll visade det sig att ventilerna fått rostskador och måste bytas. Topplocket demonterades och nya ventiler monterades strax före jul. Den 7 januari kunde så motorn provköras, provisoriskt försedd med en bränsletank från en JW-kompressor.

Se vidare under Projekt.


2006-01-09
Vinteraktiviteter vid OKJ


Trots snötäcket över OKJs spår har aktiviteten inte avtagit.
[Klicka på bilden för större bild.]
Foto © Olov Kalderén
 


Kastskivan står nymålad och blank, och väntar på våren.
Foto © Olov Kalderén

 

Banavdelningens vinteraktiviterer har, förutom att hålla spåret röjt från snö, hittils bestått av inomhusaktiviteter i målarverkstan. I lagom tid före jul anlände skjutbordet och en kastskiva från Dalarnas Ytbehandling i Krylbo där de blästrats och grundmålats.

En kastskiva är en flyttbar vändskiva för vagnar. Just detta exemplar är enligt tillverkningsskylten tillverkad av Orenstein & Koppel år 1952 och kommer från Heby Taktegelbruk där den användes på deras vedgård, tills det 1981 kom i min ägo. Den har nu målats i en ljusgrå färg.

Skjutbordet har byggts om så att dess ovansida kan kompletteras med ett spår med 600 mm spårvidd. Det ursprungliga spåret med 800 mm spårvidd sitter kvar, men "rälerna" är två fyrkantsjärn och de sitter inte i vägen. Hjulaxlarna och deras lager har blivit genomgångna och målade, och själva ramen och de nya rälerna ligger nu på tur att få färg på sig.

Vid sidan av banavdelningens delar i måleriverktaden ligger ett par hjulaxlar som också kom till OKJ från Heby 1981. Hjulaxlarna är tillverkade av Spoorijzer i Delft, Holland, och ska så småningom sättas under sin vagn


Äldre nyheter finner du här.


Copyright: Olov Kalderén, 2005.